WAPOR 4.0. nova seu corporativa amb balanç energètic positiu per Smilics Technologies i KM0 Energy
Us presentem un dels projectes més interessants que estem treballant actualment a GMG. Es tracta de la nova seu corporativa de Smilics Technologies i KM0. Smilics Technologies es dedica a la producció de dispositius que permeten el control telemàtic dels consums energètics de qualsevol instal·lació elèctrica per tal de guanyar eficiència i estalvi energètic. KM0 Energy es dedica a la implantació de parcs de generació elèctrica fotovoltaica de proximitat. Aquestes dues empreses han escollit Terrassa per construir una seu corporativa en el barri del segle XX.
El projecte consta de tres fases diferents. La primera és la construcció d’un nou edifici Near Zero Energy Building (NZEB) amb el que es preveu assolir la certificació LEED GOLD, i que disposarà de varis punts de recàrrega de vehicles elèctrics pels treballadors i per les visites, hi haurà les oficines del grup i un showroom dels seus productes. La segona fase s’executarà simultàniament a la primera i preveu la rehabilitació energètica i la reforma de l’edifici veí, amb el que s’incrementarà la superfície útil per a un laboratori, les oficines d’I+D i per a altres serveis interns. La tercera i darrera fase, també preveu la rehabilitació energètica integral i la reforma d’un tercer edifici industrial que es comunicarà amb passarel·les metàl·liques amb els altres dos i on s’ubicaran un coworking per a empreses tecnològiques del sector i un auditori per a més de 200 persones.
La singularitat d’aquest projecte i que el fa veritablement interessant, a banda de ser un excel·lent contenidor d’energia gràcies a una pell molt eficient, serà els diferents sistemes de producció energètica que contindrà. L’edifici disposarà d’un sistema de geotèrmia i un d’aerotèrmia per la climatització i l’ACS que absorbiran energia tant del propi terreny com de l’aire ambient, d’un pou canadenc que reforçarà l’acció de les dues anteriors instal·lacions, d’un sistema de ventilació mitjançant UTA’s amb recuperació de calor i free-cooling, d’un mur trombe per la producció de calefacció, i, d’un camp solar fotovoltaic amb una capacitat de producció elèctrica de 50 KW (20kW a la primera fase).
Tots aquests sistemes estaran permanentment monitoritzats bolcant informació a un BMS (sistema domòtic) que farà visible tant el rendiment que aporta cada instal·lació com quin són les necessitats i els patrons de consum interns. Això permetrà prioritzar quin dels diferents sistemes es fa treballar per assolir la màxima eficiència en cada moment, en funció tant de les condicions ambientals exteriors com de la demanda d’energia del complex. L’objectiu és que el propi edifici sigui un laboratori d’assaig que permeti experimentar el rendiment dels diferents sistemes i determinar quines són les millors estratègies per aconseguir, no tan sols un edifici de consum nul, sinó un edifici energèticament excedentari que, gràcies a un balanç energètic positiu, sigui capaç de cedir energia de proximitat als edificis veïns.
El projecte culminarà amb la instal·lació de panells fotovoltaics a les cobertes de tota l’illa industrial on s’ubica la nova seu per aconseguir la primera central de producció fotovoltaica de proximitat de la ciutat de Terrassa.
En el següent enllaç us mostrem el time-lapse de l’inici de les obres i us mantindrem informats d’aquest apassionant projecte. https://vimeo.com/480703875