Arquitectura
Habitatge Unifamiliar

Sabadell

Casa Gemma i Joan

Rehabilitació energètica i ampliació d'un habitatge entre mitgeres

Superfície

160 m2

Data

2018-2020

Localització

Sabadell

Promotor

Gemma i Joan

Constructor

Aldacar

Fotografia

jaumecusido.com, Del Rio Bani

Repte

Fer una reforma integral i rehabilitar enegèticament un habitatge entre mitgeres de menys de 4m d’amplada

Es pretenia rehabilitar energèticament i ampliar un habitatge unifamiliar entre mitgeres de més de 100 anys d’antiguitat, per adequar-lo a un programa familiar de quatre persones. Tot i les ajustades dimensions de la casa, es volen aconseguir uns nous espais polivalents i confortables, que expliquin per ells mateixos l’antiguitat de la casa, destacant els elements d’arquitectura originals i més singulars. Es vol aconseguir una òptima eficiència energètica per reduir el consum energètic.

Procés

Es replanteja tota la distribució de l’habitatge original i es manté la volta catalana de la planta baixa

Obtingut l’aixecament de plànols de l’edifici es comença a projectar, fent-se evident que caldrà més superfície interior per resoldre les necessitats de la propietat. També es fa evident la necessitat d’enderrocar diferents construccions annexes que ocupen el pati de la casa per aconseguir superfície de jardí. S’examina l’estructura i es decideix aprofitar-la tota a excepció de la coberta que s’haurà de renovar completament. El sostre de la planta baixa és de volta i volem donar-li tot el protagonisme possible. L’escala també és de volta catalana i hem de fer el possible per conservar-la. Energèticament vam aillar l’interior de les façanes, les mitgeres i especialment la coberta. Vam instal·lar finestres d’alumini amb trencament de pont tèrmic i envidraments de baixa emissivitat amb càmera. Les persianes són de corda per permetre el control solar conservant l’estètica originària de la casa. Per la climatització i la producció d’aigua calenta hem instal·lat a un sistema d’aerotèrmia Daikin que juntament amb el conjunt de sistemes passius, ens permet assolir una qualificació energètica A A.

Resultat

Un habitatge totalment renovat, amb un consum energètic molt baix

Vam buidar totes les construccions annexes del pati i els envans a excepció d’un cos que ens serviria per ubicar-hi la cuina. Vam sorrejar la volta i l’escala original per treure pintures i enguixats antics, deixant la ceràmica vista. Al refer la coberta la vam construir una mica més alta, fins a esgotar l’alçada reguladora disponible i així vam aconseguir una nova planta sota coberta que vam construir amb un sostre de fusta laminada per no sobrecarregar les parets mitgeres antigues. També vam sorrejar les parets mitgeres de planta pis per poder ensenyar l’antiguitat de la casa i les cicatrius que ha provocat el pas del temps.

Consciència
La cura dels petits detalls fan gran un projecte com aquest. L’esperit de la intervenció es resumeix, per una banda, en un respecte evident a l’arquitectura del passat i,per una altra banda, en la rehabilitació energètica per fer un habitatge actual i sostenible que consumeixi el mínim d’energia.
Treballem per la sostenibilitat, mitigar el canvi climàtic i deixar un món millor a les futures generacions.
Treballem junts
Contacta amb nosaltres

Posa't en contacte amb nosaltres i planificarem la millor manera de treballar junts

gmg@gmg.cat
T. (+34) 93 786 92 45
Carrer Unió 1, 1r
08221 Terrassa (Barcelona)

Apunta't per rebre les nostres notícies